Kategórie

Prof. Štefan Nosáľ podporil projekt Google na slovenskú nôtu 2013

Cieľom programu, ktorý zahŕňa niekoľko iniciatív, je podporiť uchovanie a šírenie slovenskej kultúry, histórie, folklóru i tradícií a tiež zviditeľnenie krás, či historických pamiatok Slovenska v celosvetovom meradle.

Google spúšťa celoročnú kampaň, ktorej cieľom je prispieť k oživeniu krás, kultúry a tradícií Slovenska pomocou online technológií.

Bratislava 28. januára 2013

Slovenský Google dnes uviedol celoročný program „Google na slovenskú nôtu“ naslovenskunotu.sk, ktorý prepojí najnovšie technológie s tradíciami a zvykmi. Cieľom programu, ktorý zahŕňa niekoľko iniciatív, je podporiť uchovanie a šírenie slovenskej kultúry, histórie, folklóru i tradícií a tiež zviditeľnenie krás, či historických pamiatok Slovenska v celosvetovom meradle. Program má zároveň pomôcť aj malým a stredným firmám z oblasti cestovného ruchu v regiónoch prilákať nových turistov, ako aj mladšej generácii ľahšie objavovať históriu a kultúru Slovenska. Verejnosť sa môže tešiť na zaujímavé kultúrne projekty, ktoré bude Google v priebehu roka spolu so svojimi partnermi postupne predstavovať. Program víta aj Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.

„Nedávno sa rezortu kultúry spolu so Slovenským ľudovým umeleckým kolektívom a Slovenskou akadémiou vied podarilo úspešne zrealizovať projekt elektronickej encyklopédie Tradičná ľudová kultúra slovom a obrazom, ktorá je verejne prístupná na webovom sidle www.ludovakultura.sk. Teraz prichádza ďalšia užitočná novinka – program “Google na slovenskú nôtu”, ktorý umožní získavať a šíriť nové informácie o slovenskej kultúre a našich tradíciách, čo považujem za významný počin. Obzvlášť v dnešnej dobe internetu, keď informácie a ich dostupnosť považuje najmä mladá generácia za samozrejmosť. Je to správny krok, ktorý potvrdzuje, že aj kultúra prispieva k rozširovaniu vedomostnej spoločnosti,“ uviedol minister kultúry SR Marek Maďarič.

Google na slovensku notu 2

Program podporuje aj legenda slovenského folklóru a umelecký vedúci a choreograf súboru Lúčnica, Prof. Štefan Nosáľ„Celý kultúrny svet pozná pojmy ako talianska opera, francúzska architektúra, ruský balet, americký jazz, anglická populárna hudba, či nemecká dráma, pod ktorými si konkrétne krajiny dokáže predstaviť a vďaka ktorým ich aj obdivuje. Slovenským kultúrnym fenoménom, ktorého bohatstvo a originalita stoja tiež za svetový obdiv, je náš folklór.“

Google na slovensku notu 3

Projekt slovenského Googlu sa v rámci kultúry, histórie a tradícií zameria na tri hlavné oblasti. Na objavovanie a zhromažďovanie informácií v spolupráci s partnermi z celého Slovenska, na digitalizáciu informácií prostredníctvom najnovších technológií a nasprístupňovanie a šírenie informácií pomocou internetu. Aktuálne informácie o konkrétnych projektoch a iniciatívach sú verejnosti prístupné na špeciálnej webovej stránke programu naslovenskunotu.sk.

„Po 12 rokoch som sa vrátil na Slovensko a bol som hrdý na to, že môžem stáť pri otvorení Google pobočky aj v tejto krajine plnej historických, kultúrnych ako aj prírodných krás. Rád by som sa spolu s mojím tímom poďakoval Slovensku a Slovákom za ich milé prijatie a záujem a ako inak, než prostredníctvom online technológií,“ vraví Rasťo Kulich, riaditeľ slovenského Googlu a dodáva: „Naším cieľom je, aby sme v spolupráci s partermi uchovali a do sveta začali šíriť bohaté zvyky a tradície Slovenska vrátane folklóru, ku ktorému mám sám veľmi blízko. Zároveň chceme naďalej pomáhať rozvoju cestovného ruchu na Slovensku a generácii mladých Slovákov ukázať, že majú byť na čo hrdí.“

Najvýraznejším partnerským projektom bude dlhodobá spolupráca s Národným osvetovým centrom (www.nocka.sk), ktorej cieľom bude zhromaždenie digitalizovaného materiálu spojeného so slovenskou kultúrou, folklórom a tradíciami a jeho sprístupnenie a šírenie online. Projekt, ktorý spojí internetové technológie a informačné zdroje v sieti kultúrnych centier NOC v regiónoch, odštartoval. O jednotlivých míľnikoch projektu bude verejnosť priebežne informovaná. Kultúrne regionálne centrá, komunity či organizácie, ktoré majú záujem sa do projektu zapojiť, môžu využiť kontaktný email naslovenskunotu@gmail.com.

Google na slovensku notu 4

Generálna riaditeľka Národného osvetového centra, Jana Kresáková k projektu dodáva: „Sme veľmi radi, že vďaka spolupráci Národného osvetového centra a spoločnosti Google budú krásy slovenského folklóru a dedičstvo našich predkov prezentované do celého sveta prostredníctvom internetu, a zachované pre budúce generácie. Slovensku chýbala jednotná platforma, ktorá by spájala bohatstvo tradícií a sme radi, že takúto platformu spoločne vytvoríme.“ K projektu Googlu a NOC, ktorý zapojí aj folklórne súbory, Prof. Štefan Nosáľ dodáva: „Umelecký súbor Lúčnica folklór vo vysoko profesionálnom spracovaní a špičkovej interpretácii prezentuje už 65 rokov s mimoriadnym úspechom na najväčších pódiách celého sveta. Som veľmi rád, že prostredníctvom Googlu sa o tejto skutočnosti budú môcť dozvedieť aj tí, ktorí naše predstavenia doteraz ešte nemali možnosť zažiť.“

Google chce v tomto roku zároveň pokračovať v projekte rozširovania Street View mapy Slovenska (mapy.google.sk). Tá sa koncom roka 2012 rozrástla o panoramatické snímky krásnych slovenských miest. Turisti z celého sveta už teraz môžu na Mapách Google objaviť historicky významné mestá, ale tiež prírodné krásy ako Tatranský či Pieninský národný park a Národný park Slovenský Kras. Nechýba ani okolie letovísk ako je napríklad Zemplínska Šírava, Domaša či Liptovská Mara. Priaznivci kúpeľov môžu vyraziť na virtuálnu prechádzku do Piešťan, Bardejovských kúpeľov, či Rajeckých a Trenčianskych Teplíc. Do projektu rozširovania Street View mapy chce Google zapojiť aj samotnú verejnosť, podrobnejšie informácie oznámi už v najbližších týždňoch.

Slovenskej kultúre a histórii sa však Google venoval aj v predchádzajúcich rokoch. Potvrdzujú to aj rýdzo slovenské Doodly, ktorými sme si pripomenuli významných predstaviteľov slovenskej literatúry a osobnosti, ktoré prispeli k vzniku spisovnej slovenčiny. 29. októbra 2008 sme si úplne prvým slovenským Doodlom pripomenuli 193. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, 17. mája 2010 by slovenský prozaik Martin Kukučín (Matěj Bencúr) oslávil 150. narodeniny a 3. októbra 2012 sme oslávili 250. výročie narodenia Antona Bernoláka.

Bernolákova prvá slovenská gramatika Grammatica slavica (1790) je zároveň – vďaka projektu digitalizácie Googlu a Rakúskej národnej knižnice vo Viedni – používateľom celá prístupná už teraz. Patrí do unikátnej slovanskej zbierky 50 tisíc pôvodných diel z obdobia Rakúsko-Uhorska. Slovenská zbierka síce nepatrí k najpočetnejším, obsahuje približne 100 titulov, no vzhľadom k zachytenému historickému obdobiu je veľmi cenná. Jednotlivé historické diela budú v službe Knihy Google pribúdať v priebehu niekoľkých rokov.

Viac informácií o programe “Google na slovenskú nôtu” nájdete na stránke naslovenskunotu.sk.

O spoločnosti Google Inc.
Spoločnosť Google sa ako globálny technologický líder snaží neustále vylepšovať spôsob prepájania ľudí s informáciami. Inovácie Googlu v oblasti vyhľadávania a reklamy umožnili spoločnosti získať vedúcu pozíciu na internete a vytvoriť jednu z najznámejších svetových značiek.

Google je ochranná známka spoločnosti Google Inc. Všetky ďalšie názvy spoločností a produktov môžu byť ochrannými známkami príslušných spoločností, s ktorými sú asociované.

Foto: Jana Frolová