Kategórie

Lúčnica tancovala pre japonského princa a princeznú Akišino

Pri príležitosti návštevy japonského princa Fumihito Akišino a jeho manželky princeznej Kiko na Slovensku sa uskutočnilo mimoriadne slávnostné predstavenie Umeleckého súboru Lúčnica.

V pondelok 24. júna 2013, sa v Sieni ústavy Župného domu v Bratislave (bývalá Slovenská národná rada) pri príležitosti návštevy japonského princa Fumihito Akišino a jeho manželky princeznej Kiko na Slovensku, uskutočnilo mimoriadne slávnostné predstavenie Umeleckého súboru Lúčnica.

Bratislava 24. júna 2013
Foto: Ondrej Puffler

Slávnostný večer sa konal na základe pozvania prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a okrem japonského princa s manželkou sa ho zúčastnili aj veľvyslanec Japonska v Slovenskej republike jeho excelencia pán Akira Takamatsu s manželkou, veľvyslanec Slovenskej republiky v Japonsku jeho excelencia Drahomír Štos, členovia Slovenského parlamentu, ministri slovenskej vlády, významní kultúrni a verejní činitelia a ďalší hostia.

Lucnica a japonsky princ s princeznou  Akišino 2

Vystúpenie Lúčnice sa stretlo s mimoriadne srdečným prijatím zo strany domácich, ako aj japonských hostí už od svojho úvodu, ktorý bol uvedený slovenskou tanečníčkou v perfektnej japončine. Tanečníci Lúčnice majú v Japonsku po minuloročnom vyše 6 týždňovom turné veľký kredit a popularitu aj vďaka uvedeniu benefičných vystúpení v mestách Išinomaki, Sendai, či Fukušima, postihnutých veľkým zemetrasením v roku 2011, ktorých výťažok išiel na obnovu týchto miest.

Na včerajšom slávnostnom predstavení predviedla Lúčnica výber tancov prof. Štefana Nosáľa, ale zaznela aj slovenská pieseň „Horela lipka horela“, ktorej melódia je známa aj po celom Japonsku.