Kategórie

Marián Turner, riaditeľ Lúčnice: “Som hrdý na to, že môžeme ukázať svetu niečo originálne, čo je len naše”

Marián Turner, riaditeľ Lúčnice o identite Slovenska a ako reaguje na argumenty, že pri prezentácii modernej krajiny by sa nemalo vychádzať z folklórnych tradícií.

Bratislava 8. júla 2014 (brandingslovenska.com)

video
play-sharp-fill
video
play-sharp-fill

Marián Turner

Je absolventom bratislavského konzervatória a Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Počas vysokoškolského štúdia absolvoval aj 2 semestre štúdia na Vysokej škole múzických umení vo Viedni. V priebehu svojej profesionálnej hudobnej kariéry flautistu účinkoval v orchestroch Umeleckého súboru Lúčnica, SĽUK-u, Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, Slovenskej filharmónie, Cappelly Istropolitany, medzinárodného orchestra United Philharmonic Vienna a ďalších telies. Ako orchestrálny, komorný i sólový hráč vystúpil vo väčšine európskych krajín, ako aj v Mexiku, Kanade, Japonsku, Južnej Kórei, Egypte, Jordánsku i Maroku.
Z profesionálnej umeleckej dráhy aktívneho hudobníka sa neskôr preorientoval na manažment, čomu pomohlo aj štúdium jazykov (nemčina, angličtina, španielčina a ruština), ktoré absolvoval popri štúdiu hudby. Od roku 1994 pôsobil ako manažér viedenského orchestra United Philharmonic Vienna, od roku 1998 ako manažér Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu v Bratislave a od roku 2007 zastáva funkciu riaditeľa Umeleckého súboru Lúčnica. Od svojho nástupu do tohto súboru viedol ako manažér Lúčnicu na najväčších scénach doma i v zahraničí, počas turné v Japonsku, Austrálii, USA, Taliansku, Egypte, Turecku, ale aj pri významných premiérových a jubilejných programoch Lúčnice.
Popri riaditeľskej funkcii v Lúčnici pôsobí Marián Turner aj ako odborný hudobný poradca pri nahrávkach filmovej hudby, kde spolupracuje s poprednými kinematografickými spoločnosťami z USA, Austrálie, Európy i Ázie.