Kategórie

Gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko

Legendami opradený gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko.

Legendami opradený gróf Móric Beňovský sa vracia na Slovensko. Jeho životný príbeh inšpiroval popredného francúzskeho skladateľa napoleonských čias Francoisa-Adriena Boieldieua k skomponovaniu operného diela.

Bratislava 12. novembra 2014 (Pravda.sk)

Premiéra Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky bude v utorok 11. novembra o 19:00 v Koncertnej sieni Slovenského rozhlasu na Mýtnej ulici v Bratislave. Obnovenú premiéru pripravilo v rámci Dní starej hudby Centrum starej hudby. Centrum pod vedením Petra Zajíčka vypátralo originálne tlače opery v knižnici Pražského konzervatória a na ich základe pripravilo obnovenú premiéru diela.

Opera Beňovský alebo Vyhnanci z Kamčatky od Francoisa-Adriena Boildieua mala premiéru v Paríži v roku 1800. Jej témou je väznenie Beňovského na polostrove Kamčatka a dramatické vyslobodenie skupiny spoluväzňov, na ktorom sa Beňovský úspešne podieľal. Udalosť vzbudila v Európe mimoriadnu pozornosť. Svedčí o tom aj fakt, že už v roku 1791 napísal popredný nemecký dramatik August von Kotzebue drámu Sprisahanie na Kamčatke, ktorá sa stala predlohou Boieldieuovej opery. Dielo sa uvádzalo opakovane vo Francúzsku a v európskych krajinách v prvej polovici 19. storočia, no potom upadlo do zabudnutia.

BENYOWSZKY_POSTER_A4.indd

Pod taktovkou Mariána Lejavu operu uvedie medzinárodný festivalový orchester Apollo na dobových nástrojoch spolu so speváckym zborom Lúčnica a so spevákmi zo Slovenska aj zahraničia. Napríklad v jedinej ženskej úlohe Afanázie sa predstaví talentovaná mladá slovenská sopranistka Linda Ballová. Ďalšie hlavné úlohy stvárnia tenoristi – Rakúšan Bernhard Berchtold (Beňovský) a Zoltán Megyesi z Maďarska (Štefanov). Vystúpia aj domáci speváci Martin Gyimesi (guvernér Milov), Csaba Kotlár (Žeslin), Ondrej Šaling (Panov), Štefan Horváth (Kancelár) a Roman Krško (Ataman). Koncertné prevedenie opery netradične doplní známy slovenský herec Marián Prevendarčík, ktorý v rôznych kostýmoch prerozpráva napínavý príbeh opery v úprave dramaturgičky Zuzany Šajgalíkovej.

Uhorský šľachtic – dobrodruh a cestovateľ Móric Beňovský, celým menom Matúš Móric Michal František Serafín August Beňovský (20. septembra 1746, Uhorsko – 23. mája 1786, Madagaskar) bol prvým Európanom, ktorý sa plavil v severnej časti Tichého oceánu. Tejto ceste predchádzalo väzenie na Kamčatke. Do väzenia ho doviedlo rozhodnutie pridať sa v roku 1768 k poľskému národnému hnutiu proti ruskej intervencii v Poľsku (Barská konfederácia). Rusi ho zajali a internovali v Kazani, neskôr ho poslali do vyhnanstva na Kamčatke. Beňovský odtiaľ ušiel na lodi spolu s ostatnými väzňami a začali objaviteľskú plavbu cez severný Pacifik. Stalo sa tak sedem rokov pred Jamesom Cookom. Počas svojho života navštívil štyri kontinenty (Európu, Áziu, Afriku a Ameriku) a bol tiež prvým slovenským autorom celosvetového bestselleru (Pamäti a cesty). V roku 1776 ho na Madagaskare vyhlásili za kráľa kráľov, čím získal mocenský vplyv v severovýchodnej časti tohto ostrova. Na Madagaskare strávil štyri roky svojho života. Narodil sa v roku 1746.