Kategórie

Krajania v Paríži si vychutnali koncert zmiešaného zboru Lúčnice

V sobotu 13. decembra 2014 sa v parížskej Église de la Madeleine konal v poradí už 11. Slovenský vianočný koncert. So slovenskými aj svetovými vianočnými spevmi vystúpil tentoraz zmiešaný zbor Lúčnice pod hudobným vedením dirigentky Eleny Matušovej. V úvode koncertu odznel príhovor VZÚ Paríž, ktorý v ňom pripomenul 25. výročie Nežnej revolúcie v bývalom Československu.

V sobotu 13. decembra 2014 sa v parížskej Église de la Madeleine konal v poradí už 11. Slovenský vianočný koncert. So slovenskými aj svetovými vianočnými spevmi vystúpil tentoraz zmiešaný zbor Lúčnice pod hudobným vedením dirigentky Eleny Matušovej. V úvode koncertu odznel príhovor VZÚ Paríž, ktorý v ňom pripomenul 25. výročie Nežnej revolúcie v bývalom Československu.

Paríž 18. decembra 2014 (slovenskezahranicie.sk) – Veľký úspech publika mali medzinárodné vianočné štandardy, ale aj spevy a koledy v úpravách slovenských skladateľov Jána Cikkera, Vladimíra Godára, Alexandra Moyzesa, Eugena Suchoňa a ďalších. Pozornosť vyvolala aj vizuálna stránka koncertu, ktorý Lúčnica odspievala v ručne vyšívaných krojoch.

Na koncerte a následnom spoločenskom stretnutí v priestoroch Slovenskej katolíckej misie sa zúčastnili viacerí veľvyslanci a ďalší diplomati, okrem iných honorárny konzul z Lille, bývalý veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku pán Jean-Marie Bruno, viceprimátor mesta Meudon pán Koch a ďalšie osobnosti, ako aj zástupcovia krajanského združenia AOTS.

Verejnoprávna inštitúcia RTVS pri príležitosti 11. Slovenského vianočného koncertu v Paríži vyslala do Francúzska spravodajský štáb, ktorý pripravil reportáž z koncertu, ale aj ďalších aktivít Zastupiteľského úradu SR, Slovenskej katolíckej misie a Slovenskej škôlky a školy v Paríži, pričom v reportážnych sekvenciách dostali priestor aj nové architektonické dominanty metropoly Francúzska a vianočná atmosféra mesta. Štáb RTVS navštívil aj meudonské observatórium a pamätník M. R. Štefánika.

ZDROJ: ZÚ SR v Paríži

Fotogaléria