Kategórie

Otvárací koncert hudobného festivalu Radio Head Awards 13.3.2015

Na otváracom koncerte Radio_Head Awards Festivalu pod Pyramídou 13.3.2015 o 19.00 hod. bude účinkovať Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s hosťujúcim Speváckym zborom Lúčnica (Elena Matušová, zbormajsterka), pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča.

Na otváracom koncerte Radio_Head Awards Festivalu pod Pyramídou 13.3.2015 o 19.00 hod. bude účinkovať Symfonický orchester Slovenského rozhlasu s hosťujúcim Speváckym zborom Lúčnica (Elena Matušová, zbormajsterka), pod taktovkou dirigenta Antona Popoviča.

Bratislava 2. marca 2015 (radiohlavy.sk)

Sólistkou bude mezzosopranistka Petra Noskaiová a huslista Marián Svetlík.

Dramaturgia koncertu zaiste pritiahne pozornosť nielen milovníkov hudby, ale aj filmu. Zámerom festivalovej dramaturgie je predstaviť slovenskú hudobnú kultúru v jej rozmanitosti, čiže aj nepočetnú skupinu slovenských skladateľov, ktorí majú povestný cit pre obrazový príbeh vyjadrený cez filmovú hudbu.

Marián Svetlík Petra Noskaiová Martin Burlas

V prvej časti koncertu sa môžete tešiť na výber z filmovej hudby Ľubice ČekovskejFilm suite I. (Hudba z filmov Rukojemník, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa, Demitra 38 a Kruté radosti), Vladimíra GodáraEmmelia (Hudba z filmu Záhrada)Mohendžo – Daro (Hudba z filmu Krajinka) a nestora slovenskej filmovej hudby Svetozára StračinuSuita z filmu Pacho, hybský zbojník; Suita z filmov Plavčík a Vratko a Alžbetin dvor.

video
play-sharp-fill
01:14

Pre znalcov slovenskej hudby nebude prekvapením, že najnovšia premiéra diela tohto roku jubilujúceho Martina Burlasa: Spam Symphony, zasiahne poslucháčov na citlivých neuralgických bodoch. Nie náhodou dostal M. Burlas Mimoriadnu cenu SOZA 2013 za významný prínos do rozvoja slovenskej hudobnej kultúry. Aktuálnym dielom skúma cez obzor skladateľskej optiky mieru civilizačného smogu v našich životoch. Spam Symphony vznikla na upravené libreto Nory Ružičkovej. Slovami autora povedané: „.. je to meditácia o osude manipulovanej spoločnosti, ako produktu „brainwashingu“ z poradných rubrík nielen bulvárnych časopisov…“. Po vypočutí Spam Symphony by ste už nemali byť tými istými poslucháčmi ako pred tým, lebo podľa použitých citátov Nory Ružičkovej: „riaďte sa vnútorným hlasom – rozvíjajte svoju osobnosť – je pekné vidieť kam až sme to spolu dotiahli – sledujte dianie okolo seba a vzdelávajte sa – vydržte v tejto polohe približne sedem vdychov “ … Ale ktovie?

Vstup je voľný na miestenky, ktoré si môžete vyzdvihnúť na predajných miestach Ticketportalu (rezervácia).

Koncert sa vysiela v priamom prenose v Rádiu Devín, do EBU a streamuje cez MeToo.sk.