Kategórie

Umelecký súbor Lúčnica vystúpi ako prvý na pôde OSN

Umelecký súbor Lúčnica odletel 10.10. na turné do Severnej Ameriky.

Vďaka viac ako ročnej práci veľvyslankyne SR v Mexiku, pani Aleny Gažúrovej bude Lúčnica hosťom na najvýznamnejšom festivale v Latinskej Amerike – Festival Internacional Cervantino, známom aj ako “El Cervantino”, ktorý sa koná od roku 1972 v meste Guanajuato. Turné po viacerých mexických mestách vyvrcholí 2 predstaveniami v Mexico City v prekrásnom chráme umenia Palacio de Bellas Artes, kde sa lúčničiari vrátia po 44 rokoch.

Jedným z vrcholov bude aj spoločné predstavenie Lúčnice s Ballet Folklorico de Mexico.

Jednou z najväčších prezentácií slovenského umenia vo svete vôbec je pozvanie na oslavy Dňa OSN 24.10. v New Yorku, kde Lúčnica vystúpi v hlavnej sále Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti osláv 72. výročia vzniku OSN. Lúčnica sa tak stane prvým reprezentantom slovenskej kultúry na pôde OSN od jeho založenia v roku 1945. Tento rok je výnimočný tým, že predsedom Valného zhromaždenia OSN je minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Miroslav Lajčák.

Po návrate z turné sa Lúčnica predstaví slovenskym divákom 17. a 18. novembra v bratislavskom Istropolise s Reprezentačným programom, ktorý je výberom najúspešnejších programov a reprezentuje najcharakteristickejšie folklórne oblasti Slovenska. Predstavenie zachytáva rozmanité umelecké prejavy bohatej ľudovej tradície v tanci, v hudbe a kroji, od jemných ženských tancov cez hravé a vtipné, až po temperamentné párové a virtuózne mužské tance.

Lúčnica nezabúda ani na vzdelávanie najmladšej generácie začínajúcich tanečníkov a preto si na začiatok budúce roka, v spolupráci s generálnym sponzorom, Poštovou bankou, pripravila pre deti špeciálne komponovaný program pod názvom „Lúčnica a deti“. Myšlienku spojenia detských folklórnych súborov a sólistov s Umeleckým súborom Lúčnica vznikla vďaka tomu, že v Bratislave pôsobí takmer 20 detských súborov, z ktorých mnohé založili alebo vedú aj bývalí členovia Lúčnice. Už viac ako 20 rokov takto lúčničiari motivujú a inšpirujú deti, aby sa venovali tradíciám a folklóru aj vo vyššom veku.

A čo pre svojich priaznivcov pripravuje Lúčnica v novom roku 2018? Aj napriek tomu, že oslávi 70. výročie svojho vzniku, nie je to žiadna starenka! Lúčnica je večne mladá a svoju tanečnú energiu predvedie už vo februári v jedinečnom výpravnom programe „Štefan Nosáľ 90“, ktorým súčasne oslávi nedožité 91. narodeniny svojho umeleckého šéfa, prof. Štefana Nosáľa. Toto predstavenie je jedinečné použitím veľkoplošnej projekcie s unikátnymi archívnymi materiálmi z umelecko-kultúrneho pôsobenia prof. Štefana Nosáľa a Umeleckého súboru Lúčnica od jeho skorých začiatkov. V programe „Štefan Nosáľ 90“ sa predstaví 45-členný tanečný súbor, 40-členný orchester a 35-členný spevácky zbor Lúčnice.

Festival International Cervantino, Guanajuato
Festival International Cervantino, Guanajuato
Palacio de Bellas Artes, Mexico City
Palacio de Bellas Artes, Mexico City
Palacio de Bellas Artes, Mexico City
Palacio de Bellas Artes, Mexico City
United Nations, General Assembly Hall
United Nations, General Assembly Hall

SaveSave