Kategórie

Zomrel Ondrej Demo

S veľkou ľútosťou a zármutkom sme prijali správu o odchode významného slovenského etnomuzikológa, folkloristu, zbormajstra a rozhlasového redaktora
pána Ondreja Dema.

So Speváckym zborom Lúčnica ho spájalo priateľstvo s bývalým umeleckým vedúcim a zbormajstrom Štefanom Klimom, ale i mnohými spevákmi. Naposledy sme sa streli na slávnostnom koncerte v Slovenskom rozhlase pri príležitosti 90. narodenín autora, kde sme mu blahoželali skladbou “Z vŕškov do doliny”. 
ČESŤ JEHO PAMIATKE!

Ondrej Demo sa narodil a vyrastal v Bánove, bol absolventom Učiteľskej akadémie a Vysokej školy pedagogickej v Bratislave – odbor hudobná výchova, teória (Prof. Eugen Suchoň), hudobnej folkloristiky na FFUK (prof. J. Kresánek), vedeckej ašpirantúry na Etnomuzikologickom odbore Umenovedného ústavu SAV v Bratislave. Pôsobil v Slovenskom rozhlase (1954-1993) ako redaktor redakcie ľudovej hudby. Do povedomia kultúrnej verejnosti sa zapísal najmä rozhlasovým cyklom Klenotnica ľudovej hudby (1966), do ktorého prinášal i uvádzal nahrávky autentického hudobného folklóru z územia celého Slovenska i Slovákov žijúcich v zahraničí. Bol pri zrode medzinárodnej rozhlasovej súťaže nahrávok folklórnej hudby Prix de musique folklorique de Radio Bratislava (1970) a v rámci nej získal za nahrávky viacero cien i medailí. Výraznou mierou sa pričinil o zrod Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu (OĽUN), bol jeho prvým umeleckým vedúcim (13 rokov). Kompozične pre OĽUN spracoval rad ľudových piesní a inštrumentálnej hudby aj pre koncertné účely. Venoval sa aj publicistickej činnosti: Žartovné a dožinkové piesne (SAV 1969), Z klenotnice slovenských ľudových piesní (OPUS 1981), Vianočné ľudové koledy, vinše a hry (MS 1998) a ďalšie publikácie, štúdie i články v periodickej tlači. Organizátorsky sa pričinil o zrod Spolku hudobného folklóru pri SHÚ (1990), od roku 1996 bol jeho predsedom. Bol umeleckým vedúcim a zbormajstrom Speváckeho zboru Jána Pavla II. vo Vajnoroch (1991).
Pre mužskú spevácku skupinu Rodokmeň (bývalí Lúčničiari) kompozične spracoval niekoľko ľudových piesní a nahral s ním CD-nosič v Slovenskom rozhlase.