Kategórie

Spomienka na Editu Gruberovú

Edita Gruberová
(23. 12. 1946 – 18. 10. 2021)

play-sharp-fill

 

Spomienka na Editu Gruberovú

V pondelok 18.10. 2021 večer, priniesli tlačové agentúry šokujúcu správu o úmrtí jednej z najlepších sopranistiek našej doby, pani Edity Gruberovej. Narodila sa 23.12. 1946 v Bratislave, kde na konzervatóriu vyštudovala operný spev. Po krátkych hosťovaniach v opere SND a v opere v Banskej Bystrici, sa dostala v roku 1969 do angažmán vo Viedenskej štátnej opere. Od roku 1970, kedy sa rozhodla emigrovať, prežila celý svoj aktívny profesionálny život v zahraničí, kde vystupovala na najprestížnejších scénach a koncertných pódiách. Na nich zažila svetovú a mimoriadne úspešnú kariéru. Aj napriek tomu svoj pekný vzťah k Slovensku nikdy nestratila a zachovala si ho až do konca. Po zmene režimu v roku 1989, sme mohli Editu Gruberovú opätovne obdivovať naživo znovu aj u nás, a to na koncertoch v rámci BHS, či na ďalších podujatiach. Naposledy v Bratislave spievala na vianočnom koncerte v SND v decembri 2019.

Pre Lúčnicu je veľkou cťou, že taká významná sólistka, akou bola Edita Gruberová, patrila v mladosti k členom nášho Speváckeho zboru. Pôsobila v ňom v rokoch 1965 – 68, za éry vedenia zbormajstra a dirigenta Štefana Klima. So zborom sa zúčastnila speváckych súťaží v britskom meste Llangolen, či v Arezze v Taliansku, kde lúčničiari suverénne zvíťazili v náročnej svetovej konkurencii. Na koncertoch a nahrávkach zboru účinkovala často aj ako sólistka. Ku 60. výročiu Lúčnice, v roku 2008, poskytla pre potreby výročného DVD jedinečný rozhovor, v ktorom spomína na svoje začiatky v súbore, na krásne zážitky zo svojho pôsobenia a hlavne na to, akú hodnotu predstavuje pre národ originálna národná kultúra, ktorá sa dá vyviezť do sveta.

Spevácke výkony Edity Gruberovej budú navždy zapísané do histórie hudby ako svetový unikát. Dokonale zvládnutá vokálna i dychová technika, celoživotná profesionalita, prísna disciplína a správny výber repertoáru, jej zabezpečili vyše 50 rokov trvajúcu mimoriadnu kariéru. Najnáročnejšie party spievala až do konca svojich aktívnych rokov so suverénnou bravúrou a jej nádherný koloratúrny soprán v nich doslova žiaril.

Edita Gruberová zomrela 18.10. 2021 vo švajčiarskom Zürichu, kde dlhé roky žila a bývala. V Lúčnici na ňu budeme vždy spomínať s úctou a obdivom.

 

Česť jej pamiatke.

Marián Turner, riaditeľ súboru a všetci Lúčničiari.