Kategórie

Zomrel prof. PhDr. Milan Leščák, CSc.

Dňa 18. januára zomrel prof. Milan Leščák, významný slovenský etnológ, profesor Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Prof. PhDr. Milan Leščák, CSc.

* 12. 10. 1940 Levoča – † 18. 1. 2022 Bratislava

Prof. Milan Leščák sa vo svojej práci špecializoval na slovesnú folkloristiku, dejiny a teóriu folkloristiky, problémy folklorizmu, vzťah literatúry a folklóru, európsky folklór a folkloristiku. Bol spoluzakladateľom Katedry folkloristiky a regionalistiky UKF v Nitre, kde od roku 1991 pravidelne prednášal. V rokoch 1998 – 2006 bol vedúcim Katedry etnológie FiF UK v Bratislave, zároveň pomáhal zakladať Katedru religionistiky FiF UK. Od roku 2006 pôsobil v Národnom osvetovom centre ako garant projektu Encyklopédia scénického folklorizmu na Slovensku. NOC vydalo jeho učebnice Úvod do folkloristiky (2006) a Folklór a scénický folklorizmus (2007). Prof. Milan Leščák je autorom prác Slovenské ľudové hádanky (1980), Folklór a folkloristika /O ľudovej slovesnosti/ (1982, spolu s O. Sirovátkom), Pramene k tradičnej duchovnej kultúre Slovenska (4 zv.), Červené jabĺčko v oblôčku mám (1986, s prof. V. Marčokom, výber z folklórnej ľúbostnej lyriky), O asimilácii folklórnej a literárnej komunikácie /Folkloristické pohľady/ (2001).

Publikoval dovedna viac ako sto vedeckých štúdií a článkov, v ktorých sa venoval teoretickým a metodologickým problémom folkloristiky, súčasnému stavu folklóru – ekológii folklóru, dejinám vedy a jednotlivým osobnostiam (P. Dobšinský, A. Melicherčík, P. Bogatyriov). Venoval sa tiež otázkam sekundárnej existencie folklóru, jeho uvádzania na scénu. Je autorom desiatok kritík týkajúcich sa folklórnych festivalov a vystúpení domácich a zahraničných súborov, popularizačných článkov, námetov a scenárov.

Okrem toho tiež organizoval medzinárodné konferencie a edične pripravil zborníky Folklór a scéna (1973), Folklór a umenie dneška (1980), Folklór a festivaly (1985). Je editorom zborníka Premeny ľudových tradícií I. (1978), spolueditorom medzinárodného periodika Folklorismus bulletin (Budapešť, 1979 – 1980), zborníkov K dejinám slovesnej folkloristiky (1996) a Žena z pohľadu etnológie (1998, s PhDr. H. Hlôškovou, CSc.), pripravil a vydal Pramene k obyčajovej tradícii a sviatkovaniu na Slovensku na konci 20. storočia 1 – 2 (2005, 2006).

Prof. Milan Leščák bol zakladateľom a šéfredaktorom Národopisných informácií (1969 – 1985) a šéfredaktorom Slovenského národopisu (1988 – 1997), členom ich redakčných rád i redakčných rád odborných časopisov (Etnologia Slovaca et Slavica, Český lid a i.). Bol členom umeleckej rady umeleckých súborov Lúčnica a SĽUK. Za svoju mnohostrannú činnosť získal viaceré ocenenia (Cena SAV za popularizáciu vedy, pamätné medaily FF Východná, SĽUK-u). Bol zakladateľom a spoluorganizátorom súťaže Etnofilm Čadca, kde bol i členom prípravného výboru a predsedom poroty. Bol členom vedeckých rád Ústavu etnológie SAV, FiF UK, UKF v Nitre. Do roku 1998 bol predsedom komisie pre historické vedy VEGA a členom jej predsedníctva. Bol členom kolégia ministra kultúry, predsedom nadácie a neskôr občianskeho združenia Prebudená pieseň od založenia v roku 1993, predsedom komisie pre obhajoby v odbore etnológia. Prof. Milan Leščák bol tiež laureátom Ceny Andreja Kmeťa. V roku 2020 vyšla publikácia Milan Leščák – vedec, pedagóg, človek (ed. Hana Hlôšková; Bratislava : Národopisná spoločnosť Slovenska, 2020).

Rozsiahle spektrum jeho celoživotných pracovných a vedeckých aktivít stavia prof. Milana Leščáka medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej folkloristiky.

V tanečnom súbore Lúčnice pôsobil v rokoch 1953-1964.

 

Česť jeho pamiatke!