Kategórie

Lúčnica – 60 rokov krásy

Slávnostný hudobno-tanečný program, ktorým si diváci pripomenú 60.rokov existencie Umeleckého súboru Lúčnice. Vo svojej vyše 60-ročnej histórii bolo jej členmi vyše 2000 mladých ľudí.

Slávnostný program venovaný 60.výročiu vzniku Umeleckého súboru Lúčnica.

Bratislava 1. novembra 2008

Slávnostný hudobno-tanečný program, ktorým si diváci pripomenú 60.rokov existencie Umeleckého súboru Lúčnice. Reprezentantom nesmierneho bohatstva je práve Umelecký súbor Lúčnice, v ktorom sa spája majstrovstvo s fantáziou, inšpirovanou ľudovou tradíciou a tak vytvára scénické obrazy s vysokým umeleckým nábojom a zároveň zachováva originalitu tancov. Vo svojej vyše 60-ročnej histórii bolo jej členmi vyše 2000 mladých ľudí. Lúčnica svojim umením, krásou, mladosťou, poéziou a temperamentom očarila divákov nielen doma, ale aj vo vyše 60-tich štátoch Európy, Ázie, Afriky, Ameriky a Austrálie ako kultúrna reprezentácia niekdajšej Československej a terajšej Slovenskej republiky. Tanečný súbor tvoria mladí tanečníci, ktorí iskria skvelou technikou a spontánnym prejavom. Krásne mladé dievčatá a skúsení tanečníci predvádzajú dynamické a poetické tance v pestrých krojoch z rôznych regiónov. Tanečný súbor sprevádza malý profesionálny orchester zložený z excelentných muzikantov – Zlaté husle pod vedením Martina Sleziaka. Celá 60-ročná história Lúčnice je úzko spätá s osobnosťou umeleckého vedúceho a choreografa Prof.Štefana Nosáľa. Jeho umelecká kreativita, osobitá invencia a vitalita vytvarovala z Lúčnice špičkové teleso. Vytvoril viac ako 100 choreografií a celovečerných programov. Spevácka skupina Lúčnice sa prezentuje vyspelou speváckou technikou a hlasovou kultúrou.

“Som dojatý, že som sa dožil s Lúčnicou jej neuveriteľnej šesťdesiatky. Väčšinu života som zasvätil objavovaniu a vytváraniu krásy s generáciami mladých talentovaných ľudí a vynikajúcich umeleckých spolupracovníkov. 

Som dojatý, že sa nám darilo cez všetky spoločenské úskalia prezentovať bohatstvo našej tradičnej kultúry a na vysokej úrovni ju predstavovať našim doma i ľuďom takmer po celom svete. Milujú nás doma a obdivujú nás v cudzine! Sme za to vďační a šťastní!

Neskonalá vďaka patrí všetkým bývalým i terajším lúčničiarom, umeleckým tvorcom a všetkým, ktorí svojou priazňou dopriali Lúčnici dožiť sa krásnej šesťdesiatky.”

Prof. Štefan Nosáľ
umelecký šéf a choreograf Lúčnice
/ príhovor do programového bulletinu – 60 rokov krásy /

Námet, scenár, dramaturgia a choreografia: Prof. Štefan Nosáľ
Réžia: Ján Ďurovčík
Asistent réžie: Mikuláš Sivý
Na programe spolupracovali: Stanislav Dúžek, Marián Turner

Dátum: 21. novembra – 1. decembra 2008
Hodina: 19:00
Miesto: Istropolis, Bratislava

Foto: Vladimir Yurkovic

http://youtu.be/zwtbIoz28nw