Kategórie

Lúčnica: Spevácky zbor sa vrátil z turné v USA!

V pondelok 29. júna v neskorých večerných hodinách pristálo na viedenskom letisku vo Schwechate lietadlo s členmi Speváckeho zboru Lúčnica, ktorí sa vrátili z úspešného 12 dňového umeleckého turné v USA.

V pondelok 29. júna v neskorých večerných hodinách pristálo na viedenskom letisku vo Schwechate lietadlo s členmi Speváckeho zboru Lúčnica, ktorí sa vrátili z úspešného 12 dňového umeleckého turné v USA. Nadšené publikum amerického stredozápadu si vypočulo 5 koncertov nášho popredného vokálneho telesa v mestách Kansas City, Columbia a St. Louis.

Bratislava 30. júna 2009 (gregi.net)

Programovo náročné turné zahájili lúčničiari 20. júna koncertom v meste Columbia, kde v spolupráci s Missouri Symphony Orchestra uviedli pod taktovkou dirigenta Kirka Trevora dve vokálno – inštrumentálne diela Josepha Haydna – „Missa Brevis Sancti Johannis de Deo“ a „Te Deum Maria Theresia“, venované 200. výročiu úmrtia tohto významného predstaviteľa hudobného klasicizmu. Na koncerte, ktorý odznel v rámci medzinárodného hudobného festivalu „Hot Summer Nights Music Festival“, zaznela v podaní našich zboristov i skladba „Ave verum corpus“ Wolfganga Amadea Mozarta.

V Kansas City vystúpil zbor 22. júna a cappella, teda samostatne. Plagáty ohlasovali koncert jednoduchým titulom „SLOVAKIA!“ a na programe boli okrem diel svetových autorov i skladby Hrušovského, Burlasa, Mikulu, Suchoňa, Kardoša, Cikkera, Ferenczyho, Šmída a ďalších slovenských skladateľov. Náročný vokálny program, najmä však originálne diela slovenskej proveniencie, získali mimoriadne uznanie publika. Koncert s podobným programom zaznel aj v sobotu 27. júna v Missouri Theatre v Columbii, v nádhernom divadle, na javisku ktorého vystupovali i umelci ako Ella Fitzgerald, Elvis Presley, Ray Charles, Louis Armstrong, či mnohí iní. Keďže ťažiskom druhej časti tohto programu bola slovenská ľudová pieseň v spracovaní našich renomovaných hudobných skladateľov, veľmi zaujali aj nádherné slovenské kroje, v ktorých lúčničiari túto časť koncertu spievali.

Spevácky zbor,  turné v USA 2009.

Ženská časť zboru spoluúčinkovala na koncerte 25. júna v skladbe Planéty od anglického autora Gustava Holsta, k čomu sa premietal v koncertnej sieni aj film na veľké plátno. Úchvatné zábery planét slnečnej sústavy z dielne NASA vytvorili z tohto podujatia mimoriadne pôsobivý multimediálny projekt. Záverečný koncert úspešného zájazdu lúčničiarov odznel 28. júna v meste St. Louis ležiaceho na rieke Mississippi, ktoré je nazývané aj bránou na západ. Symbolom tohto asi 3 miliónového mesta je slávny 190 metrov vysoký Jeffersonov pamätník, oblúk „The Gateway Arch“.

 „We deliver sandwiches, you eat sandwiches, God bless America“, tak znel jeden z vtipných sloganov reštaurácie v blízkosti hotela v centre mesta Columbia, kde bol zbor ubytovaný. Vystihoval americký bezproblémový, profesionálny a dokonca obvykle patriotický prístup ku všetkému, čo má slúžiť pre ľudí, kultúru nevynímajúc. Či už sa jednalo o výbornú spoluprácu s orchestrom a dirigentom, ochotu a pripravenosť technického personálu pri každom podujatí, propagáciu koncertov, prepravu autobusmi, či o zabezpečenie služieb, všade dominovali pojmy ako profesionalita, zodpovednosť a mimoriadne ochotný prístup.

Spevácky zbor,  turné v USA 2009.

Vo voľnom čase mali možnosť lúčničiari absolvovať prehliadku perfektne vybavenej univerzity v Columbii, ktorá pojme až 40 tisíc študentov. Jej súčasťou bola aj návšteva laboratória slovenského rodáka, svetovo uznávaného odborníka v oblasti zootechniky, klinickej gynekológie a pôrodníctva Prof. Petra Šutovského. Spoločný piknik pri prekrásnom jazere na okraji mesta s členmi orchestra a správnou radou festivalu, kde nielen jedlo a pitie bolo výborné, ale aj nálada, všetci taktiež hodnotili ako veľmi vydarený. Zážitkom bolo aj stretnutie s otcom Gajdošom, arcibiskupom katolíckej diecézy v Missouri, ktorého starí rodičia pochádzali zo Slovenska a ktorý aj keď už neovládal náš jazyk, prejavil ku nám veľmi vrúcny vzťah a na koncerte nazvanom „Evensong“, Lúčnicu na javisku i osobne uviedol. Neplánovaný organový recitál člena tenorovej skupiny Petra Mikulu, ktorý dostal spontánnu ponuku ihneď potom, ako „vyskúšal“ prekrásny nástroj metodistického kostola v Columbii a ukázal, že hrať naozaj vie, malo obrovský úspech a všetci lúčničiari boli naňho právom veľmi hrdí.

Aj keď teploty vonku dosahovali okolo 40 stupňov a vlhkosť vzduchu bola aj 85%, Lúčnica mala mimoriadny úspech, plné príjemne klimatizované sály a zaujala tak, že nadšení festivaloví návštevníci prejavovali tradičné „standing ovation“ po každom koncerte a pýtali prídavky. Šťastní zboristi, na čele so svojou zbormajsterkou Elenou Matušovou ich veľmi radi pridávali a potvrdzovali skutočnosť, že originálne slovenské umenie v podaní Lúčnice má zaslúžený úspech i vo veľkom svete.

Spevácky zbor,  turné v USA 2009.

Na záver teda dovoľte voľne parafrázovať už spomínaný reklamný slogan na naše pomery a charakterizovať už vyše 60 ročné mimoriadne postavenie Lúčnice ako fenoménu slovenskej kultúry doma i vo svete: „My dodávame kvalitné originálne umenie, vy ho radi prijímate, Boh požehnaj Lúčnicu“.

Vernému domácemu publiku sa predstavia lúčničiari i na veľkých slovenských festivaloch začiatkom leta. Spevácky zbor Lúčnica spolu s orchestrom Zlaté husle vystúpi v programe „Krása hudby“ na koncerte v rámci Cyrilometodských dní v Terchovej dňa 5. júla a tanečný súbor s tým istým sprievodným telesom vystúpi v jubilejnom programe „60 rokov krásy“ 2. júla vo Východnej, 4. júla v Terchovej a 9. júla na Detve.