Kategórie

Lúčnica vyráža na turné, prebrázdia celú Austráliu!

Na celonárodné turné po Austrálii odletí budúci týždeň umelecký súbor Lúčnica. Od 29. októbra do 9. novembra prebrázdia celú krajinu.

Na celonárodné turné po Austrálii odletí budúci týždeň umelecký súbor Lúčnica. Od 29. októbra do 9. novembra prebrázdia celú krajinu.

Bratislava 17. augusta 2010 (cas.sk)

Lúčnica sa predstaví v Melbourne, Canberre, Sydney, Perthe a Adelaide. Na najmenšom kontinente na svete predstaví program Beautiful & Young (Mladosť a krása) z dielne profesora Štefana Nosáľa. Program mal na Slovensku už viac ako 20 repríz a uviedli ho aj na zájazde v Miláne. “Je zložený z tancov a hudby zo všetkých regiónov Slovenska,” poznamenal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ súboru Marián Turner. Tento rok už Lúčničiari hosťovali v Česku a Taliansku.

Do Austrálie odcestuje 49-členný tím, z toho 32 tanečníkov a desať hudobníkov, zvyšok tvorí technické zázemie. 

Slovákom budú patriť javiská najväčších austrálskych divadiel a koncertných sál s kapacitou aj 2 000 sedadiel – National Theatre Melbourne, Canberra Theatre, State Theatre Sydney, Perth Concert Hall a Adelaide Festival Centre.

Je to už tretie turné Lúčnice na kontinente. Prvé absolvovali koncom 90. rokov, druhé na prelome rokov 2006 a 2007. Tohtoročné bude najväčším z hľadiska programu i počtu vystúpení. Súbor prezentuje v zahraničí pôvodnú slovenskú kultúru a nesnaží sa ju prispôsobiť krajine, v ktorej hosťuje. “Vždy dokonca zdôrazňujeme, že sú to ručne vyrobené kostýmy. Niektoré plisované sukne sa skladajú až zo sedem a pol metra látky a každý tanec je oblečený v inom kroji,” konštatuje Turner.

http://youtu.be/7bETVAuM7yw