Kategórie

Klasika na Pohode: Liverpoolske oratórium aj Malý princ

Liverpoolske oratórium Paula McCartneyho uvedie na Pohode Spevácky zbor Lúčnice pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho. S

Dvadsať rokov po československej premiére zaznie na festivale Bažant Pohoda 2012 Liverpooplske oratórium, ktoré skomponoval Sir Paul McCartney. Milovníci klasickej hudby sa môžu tešiť aj na dánske teleso Figura Ensemble, maďarský Budapest Saxophone Quartet či domáci Quasars Ensemble. Najmladší účinkujúci zase predstavia hudobnú rozprávku na motívy Malého princa.

Trenčín 30. mája 2012 (Patrik Marflák I hudba.zoznam.sk)

Liverpoolske oratórium Paula McCartneyho uvedie na Pohode Spevácky zbor Lúčnice pod vedením zbormajsterky Eleny Matušovej a Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Waltera Attanasiho. Sprevádzať ich bude aj detský zbor Pressburg Singers so zbojmajsterkou Jankou Rychlou a sólisti Ľubica Vargicová (soprán), Terézia Kružliaková (mezzosoprán), Miroslav Dvorský (tenor) a Martin Malachovský (bas).

Klasické dielo o živote rockovej legendy

Slávne dielo malo československú premiéru v septembri 1992, necelý rok po jeho vydaní, na festivale Bratislavské hudobné slávnosti. Pohoda uvedie oratórium v roku 70. narodenín Paula McCartneyho. “Celý svet si bude pripomínať túto žijúcu legendu rockovej, ale v našom ponímaní aj klasickej hudby,” uviedol ešte v apríli riaditeľ Lúčnice Marián Turner, ktorý zároveň priblížil samotné oratórium.

Paul McCartney - Liverpoolske oratórium. Foto: CD cover
Paul McCartney – Liverpoolske oratórium. Foto: CD cover

“Toto dielo hovorí o živote Paula McCartneyho v hudobnom jazyku. Cituje nádherné hudobné myšlienky, výjavy z jeho detstva i dospelosti, z jeho prelomových rokov. Je nádherné vnímať aj tie veľmi známe piesne, ktoré v The Beatles zložil a ktoré sú tam citované v symfonickom alebo zborovom prevedení.”

Medzi Pohodou a Lúčnicou takpovediac preskočila iskra, o čom svedčia aj slová ich šéfov. “Spevácky zbor Lúčnica už na našom festivale účinkoval, minulý rok vítali slnko. Keď za nami prišli s týmto nápadom, samozrejme, že sme súhlasili,” vysvetľuje riaditeľ festivalu Michal Kaščák. “Pohodu vnímame ako niečo, čo má nielen úžasnú pohodu ale zároveň aj veľkú hudobnú a umeleckú hodnotu. Je to obdivuhodná záležitosť,” povedal Turner na aprílovej tlačovej konferencii Pohody v Slovenskom rozhlase.

“Snažíme sa byť otvorení mnohým hudobným štýlom, nie je dnes hudobný štýl, kde sa nedejú zaujímavé veci. Čo sa týka klasiky, tá je na festivale zastúpená už viac rokov. Som rád, že tento rok príde Lúčnica s Liverpoolskym oratóriom legendárneho autora, pretože to môže byť zaujímavé aj pre ľudí, ktorí by na klasiku asi neprišli a možno objavia niečo, čo pre nich môže byť dôležité do budúcnosti,” dodal riaditeľ festivalu Michal Kaščák pre TASR.

Liverpoolske oratórium zaznie v Trenčíne na začiatku sobotňajšieho programu, pre produkčného festivalu Martina Andráša to bude veľká výzva. “Počas tohto koncertu bude na pódiu vystupovať vyše 180 účinkujúcich, tešíme sa, ako ich pekne na Orange stage rozložíme,” hovorí Martin.

Foto: Igor Daniš (archív Hudba.sk)