Kategórie

Zomrel Juraj Kubánka

Dvaja velikáni opäť spolu…
Ďakujeme a odpočívajte v pokoji, Majstre!

Juraj Kubánka (31.10.1928 – 19.07.2021)
– zakladajúci člen Lúčnice –

 

 

S hlbokým zármutkom sme prijali smutnú správu, že vo veku 92 rokov zomrel významný slovenský choreograf, tanečník, režisér a dramaturg, pán Juraj Kubánka.

Pre Lúčnicu je to odchod o to smutnejší, že v majstrovi Kubánkovi odišla osobnosť, ktorá sa historicky podieľala na začiatkoch existencie a formovaní súboru, z ktorého vzišla Lúčnica. Najskôr ako vedúca osobnosť skupiny Odzemkári, ktorí sa v rokoch 1948 pridali k Národopisnej skupine Živeny.

Juraj Kubánka sa narodil 31. 10. 1928 v obci Tri Dvory (Turie) pri Žiline. Od roku 1949 až do roku 1993 pôsobil najskôr ako tanečník a neskôr ako umelecký vedúci a choreograf Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Hosťovsky zároveň pôsobil ako choreograf aj v Štátnom súbore pre srbskú ľudovú kultúru (SLA v Budyšíne – Bautzene, Nemecko), v Československom súbore piesní a tancov v Prahe, Štátnom súbore ŚLĄSK (ŠLONSK) v Poľsku, ako aj v Podduklianskom ukrajinskom ľudovom súbore (PUĽS).

Významná je aj jeho tvorba pre film a divadlo.

Jedným z posledných stretnutí Lúčničiarov s majstrom Jurajom Kubánkom bolo slávnostné predstavenie v Dome umenia v Piešťanoch pred vyše dvoma rokmi, ktoré mu pripravili k jeho životnému jubileu 90. rokov. Juraj Kubánka zomrel 19.7. 2021 v Bratislave.

Česť jeho pamiatke.

Marián Turner,
generálny riaditeľ Lúčnice